Dňa 27.9.2012 som mala tú česť sa zúčastniť na koncerte Integrácia 2012.

Doprevadzala som 1O deti, kazde z nich malo na chrbte svoj vlastny batoztek trapenia a problemov. Najvacsi batoztek nesie asi moj syn Robko, ktory ma vaznu chorobu – rakovinu vo velmi vysokom stadiu. Robko bojuje statocne, ako sa na mladeho muza patri. Bez odvravania znasa chemoterapie, kopec ihliel vo svojich zilach, velmi vela operacii… Robkovi vysnival sen v Modrom z neba jeho kamarat Viktor. Snom Robka, bolo stretnut Ega. Ega stretol a bol chvilocku stastny. Ked prislo pozvanie na koncert INTEGRACIA 2012 pochopila som co v priamom diani zanmena integracia.
Uz prichodom na miesto konania v Kosiciach som zistila, ze akcia bude velmi kvalitne a starostlivo pripravena. Asistentky s oznacenim skol a miest nas postupne usadzali na urcene miesta. pomalicky sa zaplnala sala a vsade bolo citit napatie a stastie. Asistentky nam priniesli tricka s logom Integracie, svietiace palicky, naramky, a informacnu brozurku.
Ked som sa obhliadla po Steal arene vytvarali sa rady deti v bieluckych a modrych trickach. Zrazu si vsetky deti boli rovne. Nik nevynikal znackovym oblecenim. Cele publikum bolo, ako deti jednej mami, bez rozdielu. Zacal sa samotny koncert, na scenu vstupili skutocna moderatorka a moderator. Uz to nebol pohlad na telku, ale tak ozaj na zivo K dispozicii bol aj pohlad na velkoplosnu obrazovku. Postupne sa striedali hviezdy hudobneho a tanecneho sveta. Viac, ako pohlad na nich som venovala pohladu na deti v publiku. Bolo citit stastie, radost. Vedla mna sedel syn mojej pani ucitelky prvackej, nemohla som ho vynechat. Vladko je cloviecik-dawnista. Aj napriek tomu, ze ma svoj vek vzdy bude dietatom. Jeho snom cely zivot bolo vidiet skupinu Elan na “zivo”. Splnila som mu jeho sen, vdaka projektu Integracia 2012
Stastie sa dalo krajat v celej Steal arene. Len pani ucitelku sediacu za nami bolela hlava z toho hluku. tej odkazujem, nech si najde inu pracu, ked ju nenaplna stastie deti, ale to je nepodstatne. Ja si veru pospevujem” Zijeme len raz a prave tu a prave teraz” nieje to o veku, ale o laske ku Vam detom.
Pan riaditel nadacie nam povedal, ze Robko pojde na podium. Mysleli sme, ze ok! Bude spievat nas priatel Ego, pozdravi Robka a ide sa dalej! Netusili sme, nevedeli sme, co nas caka
Ego dospieval a moj syn zosmutnel. Zavolanie na podium sa nedialo. Chvilu pre koncom nas predsa zavolali na podium. Neskutocne, neuveritelne! Moj syn Robko dostal motorku. Pocas objatia som citila tlkot srdca mojho syna, zrychleny dych. Pribehol k motorke a oblapkaval ju, ako mladu nevestu. “Je skutocna? Je naozaj moja?” Nieco som povedala do mikrofonu ani neviem poriadne co. Ale viem presne, co Vam vsetkym detom chcem odkazat: Integracia 2012 je prikladom toho, ako sme si vsetci rovni. ako nas Vas svieti slniecko rovnako. Prajem Vam vsetkym, aby bol pri vas vzdy niekto kto vas ma rad. Aby ste nikdy necitili nepochopenie spolocenstva okolo vas. Vsetci, co ste boli na tomto koncerte naucte ludi okolo seba, ako vyzera spravna integracia a pomoc. Dakujem Nadacii Integracia 2012 za stastie mojho syna, za cestu ktoru ukazalo a ukazuje tisicom deti. Vsetci, co sme boli na koncerte sme s chutou zjedli tvarohovy krem Integracik, je to jednoducho v nas, tak to sirme do sveta a spolu zmenme svet, urcite to dokazeme!!! !
Robko si motorku neodniesol domoc v naruci, ale priviezol ju na druhy den kurier. Cestou domov si na hlavu nasadil prilbu, ktoru dostal k motorke. Na otazku, preco? Pohotovo odpovedal”TRENUJEM”
Motorka dorazila skutocne na dalsi den. Po kludnej ulicke pri nasom bloku povozil ocina, sestru Majku, susedky i domovnika. Uprimne poviem, ze som sa bala nasadnut za neho. Uprosil ma! Objala som ho a sepla mu do ucha: “Pomalicky Robko, ja sa bojim” zastal otocil sa ku mne a povedal ” KOMU CHCES VERIT MAMI, KED NIE MNE” Zavrela som oci a dej sa, co dej. Pocitila som co znamena, ked on veri mne ze bude zdravy! Viera a laska je sila, ktora nam pomaha uzdravit sa a prezivat.
Ked som odviezla domov syna mojej pani ucitelky Vladka, jeho mama plakala a dakovala mi za tento zazitok. Choroba mojho syna ma naucila, co znamena pre matku stastie jej dietata.
Moje velke DAKUJEM pre kazdeho, kto prispel, co i len malou kvapockou k stastiu deti … . INTEGRACIA 2012, ste na spravnej ceste, mate spravny kurz, dakujem za stastie mojho syna, za radost deti ktora sa dala na tejto akcii krajat. Do sveta sa rozletelo viac, ako 8000deti a odniesli si nazov Integracia, uz vedia co znamena. Zaclenit, prijat, nerobit rozdiel, vsetci sme deti niektore male. niektore velke ale deti tejto zeme na ktorej si spolocne mozeme urobit nas raj. S uctou a vdakou

Maria Dunaiova mamina Robka.