Projekt Integrácia mení svet detí už pätnásť rokov. Aktivitami, ktoré realizujeme sa snažíme búrať bariéry medzi zdravými a hendikepovanými, deťmi z bežných rodín a sociálne slabšími. Tento rok sme sa zamerali na sprostredkovanie zážitkov, ktoré v deťoch podnietia zdravé sebavedomie, odhodlanie pracovať na rozvoji vlastných talentov a motivovať ich, aby konali dobré skutky. Prvou veľkou akciou bola tento rok cesta S DEŤMI ZA HVIEZDAMI do USA a Kanady, ktorej predchádzala niekoľkomesačná príprava.

29.3. nás po prílete na letisko v Newarku čakal prominentný odvoz, zabezpečený generálnym konzulátom SR v New Yorku a Stálou misiou SR pri OSN. Nasledovala inšpiratívna beseda detí s lídrom slovenskej reprezentácie a veľkým idolom mladej generácie – Tomášom Tatarom a spoločná výdatná večera.

Aj napriek nabitému programu kolotoča NHL nás hviezda New Jersey Devils ochotne prijala vo svojom bytovom komplexe a „Trto“ očaril všetky deti svojím inšpiratívnym príbehom.Zároveň ich motivoval, aby tvrdo pracovali na sebe, svojich schopnostiach a zručnostiach. Okrem neho predstavil deťom svoju nevšednú životnú cestu  aj náš úspešný rodák, Jozef Biľ, ktorý si v zámorí vybudoval meno špičkového architekta.

Nasledujúci deň sme absolvovali prehliadku Manhattanu s Martou, Slovenkou žijúcou v USA. Po návšteve Empire State Building sme sa naobedovali v Bryant Parku, kde mohli deti na vlastnej koži zažiť elektrizujúcu atmosféru mesta, ktoré nikdy nespí. Aj napriek pôvodne upršanej predpovedi počasia zažiarilo slnko Integrácie naplno a my sme mali počas celého pobytu jasno. To je už zrejme tá naša legendárna protekcia „zhora“.
Večer sme sa zúčastnili zápasu New Jersey Devils proti miestnym rivalom s New York Rangers. Možno aj vďaka nášmu neustálemu povzbudzovaniu vyhrali domáci Devils 2:1. O tom, že sme domácich hnali za víťazstvom svedčí aj fakt, že si nás réžia viackrát všimla a naša skupina sa ocitla na veľkoplošnej obrazovke v Prudential Centre. Po zápase sa nám Tomáš venoval aj priamo na ľade kde sa s ním mohli deti odfotiť a porozprávať.

31. marca si náš tím prevzali pod patronát stážistky z generálneho konzulátu SR v New Yorku. Spoločne sme prešli južný Manhattan, Brooklynský most, Wall street, Broadway, pamätník na Ground Zero, Carnegie Hall, … Počas plavby po rieke Hudson nás očarila kolosálna veľkosť sochy slobody. Pobyt v New Yorku uzatvorilo stretnutie s generálnym konzulom SR, Milanom Vrbovským, s ktorým sme absolvovali inšpiratívnu besedu o úlohe konzulátu, ale aj o živote v meste.

1.4. sme opustili Ameriku a odleteli do kanadského Montrealu, kde sme sa večer  zúčastnili na vypredanom zápase domácich Canadians proti Caroline. Aj napriek zraneniu našej veľkej hviezdy, Juraja Slafkovského, sme jeho meno vytrvalo skandovali pred, počas zápasu, aj po zápase, čo ocenili nielen priaznivci domácich (ktorí si s nami výdatne zakričali) ale aj klubová televízia.

Na ďalší deň sme v kolíske hokeja absolvovali prehliadku najväčšej arény v celej NHL- Bell Centre, po ktorej sme sa stretli s jednotkou posledného draftu, naším skvelým hokejistom, Jurajom Slafkovským, ku ktorému dostať sa bolo viac ako tvrdým orieškom. Juraj je klenot historicky najúspešnejšieho klubu NHL a môžeme len potvrdiť, že si ho organizácia veľmi dôsledne stráži pred záujmom médií a davmi rozvášnených fanúšikov. Juraj si nás podmanil svojou bezprostrednosťou a ochotne odpovedal na všetky zvedavé otázky detí. Slafko nás osobne previedol aj zázemím klubu, šatňami a priestormi, ktoré bežný turista nemá možnosť vidieť.

Punc celej ceste dodali naši diplomati. Z Ottawy do Montrealu za nami pricestoval slovenský veľvyslanec v Kanade, Vít Koziak s rodinou a po skončení prehliadky štadióna nás pozval na tradičný kanadský obed. Po obede sme mali možnosť spoznať zaujímavosti mesta vďaka pútavému výkladu Tomáša a Nely, ochotným Slovákom žijúcim v Kanade.

Integrácia má svoje čaro a silu, lebo aj na tretí deň sme sa dostali k našej hviezde, Jurajovi Slafkovskému, ktorý nás pozval na tréning Canadiens a opäť nám venoval svoju pozornosť a čas.

Na mieste pôvodného olympijského cyklistického oválu sme navštívili biodom a zoologickú záhradu. Deti zaujalo aj podzemné mesto, ktoré slúži ako únik miestnych obyvateľov pred nízkymi teplotami.

Aj vďaka našim ochotným rodákom a pracovníkom slovenských veľvyslanectiev sme mali v každom meste program nabitý na maximum. Poďakovanie patrí aj našim partnerom, ktorí majú mimoriadnu zásluhu na tom, že sme mohli úspešne zorganizovať takto náročnú a exkluzívnu cestu, ale najmä, splniť deťom ich veľké sny. Sme nesmierne radi, že sme mohli deťom sprostredkovať zážitky, ktoré v nich budú ešte dlho rezonovať a ktoré si nepochybne navždy uchovajú v spomienkach.

Naša pozornosť sa už teraz upiera na máj, kedy vyrážame na ďalšiu fenomenálnu cestu, za svetovými futbalovými hviezdami do Talianska a Španielska. Jej cieľom je ukázať štyridsiatim deťom zo Slovenska, že pravé hodnoty ako vzájomná úcta, rešpekt, príkladné správanie a tvrdá práca na sebe sa v živote určite oplatia. Projekt Integrácia je dôkaz toho, že aj sny možno meniť na peknú realitu.

Držte nám palce!