V mestskej športovej hale v Nitre sa v pondelok 23. októbra konala najväčšia charitatívna športová exhibícia pre deti základných a stredných škôl. Podujatie organizovalo občianske združenie Integrácia svieti pre všetky deti rovnako v rámci Pamätného dňa rešpektu a eliminácie nenávistných prejavov na deťoch.

„Na exhibičnom zápase hviezd pre deti zo základných a stredných škôl sme upriamili pozornosť na problematiku šikany a potreby vzájomného rešpektu nie len medzi deťmi. Aj preto sme zvolili heslo podujatia: Byť slušný je cool,” predstavil zámer podujatia Slavomír Krafčák, riaditeľ OZ, ktoré sa už 15 rokov venuje najzraniteľnejším skupinám – deťom a seniorom.

Na úvod deti pozdravili Lukáš Frlajs a Maxim “Asimister” Hrečin a prostredníctvom videa sa im prihovorili Matej Tóth, slovenský futbaloví reprezentanti Patrik Hrošovský, Milan Škriniar a Stanislav Lobotka, bývalý hokejista Marián Hossa, Youtuber Explo, Bekim, raperi Kali s Majkom Spiritom, lyžiarka Petra Vlhová či herci Andy Kraus, Michal Kubovčík s manželkou Zuzanou Šebovou, Adela a Sajfa a množstvo ďalších.

Zúčastnené deti privítali aj Marek Hattas, primátor mesta Nitra a Tibor Csenger, podpredseda NSK. Keď sa na parkete objavila Miška Hozáková, celá športová hala sa na jej podporu otriasala v základoch. Nešťastne postrelená nádejná policajtka sa aj vďaka špecialistom z FN v Nitre dostáva z najhoršieho. Riaditeľ FN Michal Fajin, prednosta chirurgickej kliniky Marián Bakoš a primár neurochirurgickej kliniky Ondrej Šedivý odovzdali dlhoročnej aktívnej športovkyni poukaz na liečebný pobyt v kúpeľoch Číž.

Následne po slávnostnom výkope nasledovala samotná futbalová exhibícia, kde nastúpil tím RSC Hamsik Academy proti Osobnostiam integrácie. A bolo sa veru na čo pozerať. Gólové hody pripravili pre detských divákov fenomenálny Marek Hamšík so synátorom Chrisom, bývalí profi futbalisti Miro Karhan, Pavol Farkaš, olympionik Matej Beňuš,  umelci Ondrej Kandráč, Ego, Tomáš a Rišo z Naked Bananas a ich šikovní mladí spoluhráči. V tomto prípade výsledok zápasu nie je rozhodujúci. Vyhral každý, kto pomohol vytvoriť elektrizujúcu atmosféru a podporil myšlienku rešpektu a vzájomnej úcty.

Okrem športového zápolenia si decká užili vystúpenia svojich hudobných idolov ako Kali či Ondro Kandráč, ktorý na tému šikany vyjadril svoj názor: „Dôležité je mať v živote človeka, o ktorého sa môžeš oprieť. Deti a študenti  by sa mali snažiť obklopiť partiou, v ktorej nájdu podporu aj v ťažších situáciách.“

Kúzelnú atmosféru dotvorili viac násobí majstri SR Krištof Klein s Kristínou Karabovou z tanečnej školy Talent Factory Dance Team a dievčatá z tanečných skupín The Wave a SoulJam by RDS Art Group, v rámci ktorej sa predstavila Iman Žiaková. Talentované dievča odstrihla zákerná rakovina na dlhé obdobie od jej koníčkov a priateľov, no aj vďaka projektu Integrácia sa znovu spojila s RDS Art Group a nacvičili dojímavú choreografiu o boji s nepriazňou osudu, ale aj vášni a radosti. Ego a jeho hit Žijeme len raz už neodmysliteľne patria k podujatiam organizovaných OZ Integrácia a rovnako tomu bolo aj tentoraz.

A keď moderátori Nikol Stankovianska a Boris Valábik začali odovzdávať ceny pre najaktívnejšie kolektívy škôl, decibely v hale sa šplhali ku kritickým hodnotám. Deti sa tešili z množstva atraktívnych darčekov. Pre dobrú vec sa spojili aj najlepší futbalisti bratislavského Slovana (Vladko Weiss, Juraj Kucka, David Strelec, Nino Marcelli) a trnavského Spartaka (Michal Ďuriš, Martin Mikovič, Lukáš Štetina, Dominik Takáč) ktorí venovali žiakom podpísané dresy a vstupenky na domáce stretnutia Európskej konferenčnej ligy. Hokejisti domáceho HK Nitra za hluku burácajúcich tribún urobili podobný krok. Marek Hamšík odovzdal svoj dres s venovaním Maťkovi, mladému bojovníkovi na vozíčku, pre ktorého stretnutie so svojim idolom bolo splneným snom. Marekovo odporúčanie pre deti, ktoré sa ocitnú v zložitých situáciách je: „Nebojte sa o tom hovoriť. Neschovávajte svoje pocity, neduste to v sebe a rozprávajte o tom ľuďom, ktorým veríte.“

Ku štedrým darcom sa pridala aj Claudia Poidock z Adeli Medical Centra, ktorá odovzdala zástupcom OZ Integrácia rehabilitačný poukaz do ich špecializovaného zariadenia pre jedno nimi nominované dieťa.

Najväčší pretlak emócií však nastal, keď sa prostredníctvom videa prihovoril deťom aktuálny kapitán sokolov Milan Škriniar, ktorý pozval deti a osobitne Mišku na ďalšiu cestu Integrácie S DEŤMI ZA HVIEZDAMI, ktorá sa uskutoční už o pár mesiacov.

Celý výťažok zo symbolického vstupného (3500 €) poputoval hrdinke dňa – Miške, na jej ďalšie náklady spojené s liečbou a rekonvalescenciou.

O dôležitosti takýchto podujatí svedčí aj názor mladej študentky Natálie: „Myslím si, že to má väčšiu váhu, keď deckám o témach ako rešpekt, odmietnutie násilia a šikany hovoria ľudia, ktorí sú pre ne v danom čase prirodzené vzory a idoly. Takéto podujatia si zalúžia zažiť deti na celom Slovensku.“

„Pozitívne ohlasy zo strany detí a ich pedagógov nás motivujú k tomu, aby sme pri šírení správnych hodnôt pokračovali aj naďalej. Sme presvedčení, že ešte viac ako kedykoľvek predtým je potrebné  deťom a nie len deťom, vštepovať myšlienky o vzájomnej úcte, rešpekte a spolupatričnosti. Aj preto sa už teraz nesmierne tešíme na budúci rok, kedy 23.9.2024 zorganizujeme podujatie s podobne silným posolstvom pre 18.000 detí z celého Slovenska v City Aréne v Trnave,“ prezradil pri záverečnom príhovore riaditeľ OZ p. Slavomír Krafčák.